sreda, 21. november 2012

Kardinalka - Tanichthys albonubes

Razlika med spoloma: samec je vitkejši kot samica.

Nekoč je bila kardinalka »neonka« malega akvarista. Zanimivo je na­mreč, da je mlada kardinalka tako intenzivno obarvana kot neonka, čeprav nista v sorodstvu. To ribo je odkril kitajski štu­dent Tan, sistematično pa jo je razvrstil Lin-Shy-Yen. V Evropo so jo uvozili prek Singapurja leta 1938.

Priznati moramo, da je bilo pred leti razmnoževanje te ribje vrste preprostejše in uspešnejše kot zdaj. Takrat smo delali s »svežimi ribarni«  ki so imele veliko pozitivnih genskih lastnosti, vendar jih je ta ribja vrsta izgubila zaradi nepravilnega gojenja v akvarijih. Glede temperature, trdote vode in prehrane je precej skromna riba. Kardinalki ustrezajo tudi nižje temperature    (18 C). Raz­množevanje kardinalk je nekaj posebnega in se precej razlikuje od vseh doslej opisanih načinov razmnoževanja krapovcev. V ča­su drsti potrebuje nekoliko višjo temperaturo, to je 23 C, in se lahko drsti tudi v akvariju, v kate­rem živi. Ker pa navadno v akva­riju nimamo le te ribje vrste in obstaja nevarnost, da bi ostale ribe pojedle ikre in zarod, jo raje drstimo v majhnih 10- do 15-litr­skih akvarijih. Za to uporabimo 3/4 postane akvarijske vode, ki ji dodamo 1/4 sveže. Po dveh do treh dneh damo v akvarij 4 do 6 samic in 2 do 3 samce. Ko sami­ce spolno dozorijo, vsak dan od­ložijo 5 do 8 jajčec, ki jih samci skrbno oplodijo. Mladice, ki se zadržujejo na površini vode, sproti polovimo in prenesemo v poseben akvarij, kjer jih intenzivno hranimo. 
Akvarij, v katerem drstimo kardinalke,  naj bo le del­no zasajen z rastlinami, da bo svetlejši. Starši ne požro iker in ne ogrožajo zaroda. Če pa bi to vseeno poskušali, zarod zavaru­jemo tako, da na površino polo­žimo plavaioče vodne rastline, med katere se lahko skrijejo mla­dice. Te kmalu potem, ko splava­jo, z lovilnim zvoncem ali žlico prenesemo v drug akvarij. Pri tej vrsti traja inkubacijska doba pri­bližno 42 ur. 

kardinalka

Ni komentarjev:

Objavite komentar