sreda, 21. november 2012

Gupi - Poecilia reticulata

Razlika med spoloma: samec je manjši od samice (razen pri križancih), bolj intenzivnih barv in ima gonopodij, samica pa ima iznad podrepne plavuti temno liso (zrelostno).

Razmnoževanje povečini poteka tako kot pri prej opisani ribji vrsti. Izlegle mladice zavarujemo tako, da akvarij za razmnoževanje opremimo z veliko rastlin ali sintetičnimi vlakni, vsekakor pa morajo biti na površini plavajoče rastline. Samičko, godno za razmnoževanje, lahko prenesemo tudi v posebno kotišče ali posebne vložke, ki izlegle mladice varujejo pred samico.

Veliko okrasnih rib v Evropo uvažamo iz gojilnic akvarijskih rib, in sicer iz območij, kjer so ustrezne podnebne razmere, predvsem temperaturne. Tako se na primer v Singapurju giblje živo srebro od 23 do 31°C, povprečna letna temperatura pa je 27 C, kar je idealno za gojenje gupijev.

Tamkajšnji gojitelji nimajo težav s toploto in svetlobo, zato so svoje gojilnice prenesli na prosto ali pa jih le površinsko pokrili. Zaradi ugodnih vodnih temperaturnih razmer se v Singapurju mnogi ukvarjajo z gojenjem gupijev, za katere pravijo, da rastejo sami od sebe. Da so tam idealne razmere za gojenje, dokazujejo visoke cene in prva mesta, ki jih dosegajo na mednarodnih razstavah, stroški, ki jih imajo podjetja z gojenjem gupijev, so minimalni; povečajo se šele takrat, ko singapurskega gupija izvozijo v Evropo. Prevozni stroški, velik pogin med prevozom in v času karantene ter mreža prekupčevalcev so vzroki, da pri nas povprečna cena za gupija naraste.

Ponavadi je veselje s takšnim gupijem zelo kratkotrajno, le v izjemnih primerih te lepe okrasne ribe živijo nekaj mesecev. Temu so vzrok specifične vodne razmere, v katerih so bili gupiji vzrejeni, in razni degenerativni pojavi. V Evropo izvozijo le odrasle primerke, ki se težko prilagajajo. Če pa k temu prištejemo vpliv antibiotikov v času karantene in enostransko hranjenje pri uvoznikih, ne moremo pričakovati, da bi te ribe dolgo živele.

gupi




Ni komentarjev:

Objavite komentar