četrtek, 22. november 2012

Črna mrenica - Epalzeorhynchus bicolor (labeo bicolor)

Razlika med spoloma: samica je močnejša od samca. Črna mrenica je doma na Taj­skem, kjer živi v potokih. Pri tej ribi takoj opazimo, ali se počuti dobro ali pa ji okolje ne ustreza. Če živi v ugodnih akvarijskih raz­merah, je telo izrazito črno, rep pa žareče rdeč, sicer pa je telo sivo riavo do črno, rep pa medlo oranžen. 

V naravi živi v čistih vodah, ki so pogosto zaraste z vodnim rastlinjem. Ta rod izhaja iz Afrike in 
ju­gozahodne Azije. Zaradi prelepih barv domačini lovijo črne mreni­ce in jih izvažajo po vsem svetu, in sicer tako načrtno, da so mar­sikatere vode v njihovi domovini že brez te ribje vrste. 

Črna mrenica ima na ustnicah majhne krpaste izrastke, s kate­rimi strga alge. V ustreznih 
akva­rijskih razmerah ima telo in pla­vuti popolnoma črne, repna pla­vut pa je ognjeno rdeča. Zaradi tega kontrasta so opazovalci vedno znova presenečeni, tako da je riba postala zelo znana med akvaristi. Če se že odločimo za črno mrenico, raje kupimo samo eno. Odrasle ribe imajo  na­mreč zelo čudno navado, da po­stanejo »prepirljive«, nemalokdaj pa nagajajo tudi drugim vrstam. Poleg teh neprijetnih lastnosti odrasla riba koplje luknje v akva­rijskem dnu in kali vodo, včasih pa se loti tudi nežnih vodnih rastlin in jih ogloda do korenin. V Evropo so jo uvozili šele leta 1952. O njenem razmnoževanju ni veliko znanega, zagotovo pa je zelo zahtevno. 

črna mrenica



Ni komentarjev:

Objavite komentar