četrtek, 16. maj 2013

Rod Brachydanio - cebrice

V tem rodu je nekaj predstavnikov, ki jih krasi podolgovato aerodina­mično telo, okrašeno z vidnimi črtami ali pikami različnih barv. Te ribe so doma v sladkih vodah Burme, Tajske, Sumatre in Indije. So večino­ma manjše - idealne za akvarije.
Najznačilnejši predstavniki tega rodu so cebrica (Brachydanio rerio), leopard cebrica (Brachydanio frankei), biserna cebrica (Brachydanio albolineatus) in pikčasta cebrica (Brachydanio nigrofasciatus). Cebri­ca ima štiri značilne vodoravne črte na bokih; leopard cebrica nima črt, temveč je posejana z drobnimi temnimi pikicami na zlato rume­ni podlagi. Biserna cebrica ima na repu zlato črto, osnovna barva je zeleno sivo rumena (barvo spreminja odvisno od razpoloženja); pik­časta cebrica pa je nekoliko podobna leopard cebrici.
Za te ribe je značilno, da so izredno hitre in temperamentne, vendar miroljubne plavalke, ki se raje zadržujejo v jatah, kot pa da bi samo­tarile. Ponavadi se zadržujejo bližje vodni površini. V Evropo so jih prinesli v letih od 1905 do 1920. Le za leopard cebrico ne vemo, od kod prihaja in ali ni vzgojena oblika. Samice so izrazito močnejše ozi­roma debelejše in večje od samcev, ki pa so bolj intenzivnih barv. Ribe iz rodu cebric so primerne za akvarista začetnika. Razmnoževanje je preprosto. Za drst zadostujejo manjši akvariji, ki naj bodo obrnjeni proti svetlobi, ker jutranje vzhajajoče sonce par spodbuja k drsti. Za drst mora biti voda sveža, odveč pa ni, če doda­mo nekaj kuhinjske soli. Drstni akvarij naj bo gosto zaraščen z rastli­nami, na dnu pa grob pesek (v velikosti koruznih zrn), med katerega bodo padle ikre. Starši so namreč izredno požrešni in če akvarij ni pri­merno urejen, se lahko zgodi, da požro vse svoje ikre. Po drsti mo­ramo par takoj vzeti iz akvarija. Ker močna svetloba zavira razvoj iker, akvarij seveda zatemnimo. Samice odložijo od 200 do 300 jajčec, od­visno od njihove starosti. Inkubacija iker traja 36 ur (pri temperaturi 22 do 23°C), pri temperaturi 24 do 25 °c pa samo 24 ur.
Pisanemu rodu Brachydanio je zelo podoben rod Danio - cebre, od katerega poznamo v akvaristiki le dva predstavnika. Najbolj znana je cebra (Danio aequipinnatus) z otoka Šri Lanka. To je največja akvarij­ska riba, ki morda zaradi velikosti (10 do 12 cm) v akvarijih ni tako po­gosta. Razmnožuje se podobno kot rod Brachydanio.

cebrice

Ni komentarjev:

Objavite komentar