četrtek, 16. maj 2013

Družina Poecilidae - živorodni zobati krapovci


Domovina teh rib je Južna in Srednja Amerika ter južni del ZDA. Ribe iz te družine so zelo prilagodljive, zato nekatere vrste najdemo v pol­slanih vodah in celo v morju. Večinoma so to miroljubne ribe, ki ne potrebujejo večjega življenjskega prostora, zato jih lahko gojimo tudi v manjših akvarijih. Niso občutljive za toploto; temperatura 21 do 24 °C je povsem primerna za gojenje. Mehka voda jim ne ustreza, bolj­ša je srednje trda ali trda. Samci so manjši, intenzivnih barv, zelo tem­peramentni, pri njih je predrepna plavut preobražena v spolni organ. Ko je samica oplojena, lahko odloži nekaj legel mladičev. Temna lisa v območju samičinega trebuha je dokaz, da je oplojena Vendar pa to ni vedno pravilo: lahko se namreč zgodi, da se lisa pojavi tudi pri sa­micah, ki so bile ločene od samcev. Nekaj dni pred izleganjem opazi­mo skozi povrhnjico (posebno pri vrstah, ki niso močno pigmentira­ne) drobne temne pikice - to so očesa mladic. Takrat samico prese­limo v poseben akvarij, ki je zelo zaraščen, da se izlegle mladice lah­ko takoj skrijejo, sicer bi jih samica pojedla. Mladice živorodk splava­jo že prvi dan po izleganju in si takoj poiščejo hrano. Prve dni jih hra­nimo z arternijami, naslednje dni pa z živimi vodnimi bolhami ali drobno narezanimi tubifeksi; če nimamo žive hrane, dajemo mladi­cam suho ribjo hrano. Mladic živorodk ni treba hraniti s planktonom. Živorodke so zelo spremenljive, kar je posebno zanimivo za akvariste, ki se ukvarjajo s križanjem rib. Različico rib, ki jo želimo obdržati, mo­ramo ločiti od drugih rib iste vrste, da ne bi nastala nezaželena kri­žanja. Paziti je treba, da rib ne križamo v sorodstvu.
Oplojevalni organ samcev, ki ga imenujemo gonopodij, tvorijo prve plavutnice podrepne plavuti. Zgrajen je zelo zapleteno, saj ima poleg odebelitve še bodičaste in kaveljčaste izrastke. Plavutnice gonopodi­ja so mnogo daljše od drugih plavutnic podrepne plavuti. Po gono­podijih lahko spoznamo samce vseh vrst živorodnih zobatih krapov­cev. Že ko mladice odraščajo in še preden se samci obarvajo, lahko po daljšajočih se plavutnicah podrepne plavuti ločimo prihodnjega samca od samice. Seveda spolni znaki niso vedno merilo, daje samec z gonopodijem tudi sposoben oploditi samico.
Družina živorodnih krapovcev je zelo obsežna, saj je znanih 45 rodov s številnimi podvrstami. Poznamo tudi vrsto križancev, ki so pri akva­ristih priljubljeni in nekaj posebnega.


Ni komentarjev:

Objavite komentar