nedelja, 19. maj 2013

Pantodon buchholzi - metuljarica


Razlika med spoloma: samec ima nekoliko podaljša ne in sce­frane plavutnice repne plavuti. Metuljarica naseljuje afriške vode in ima zgoraj plosko, spodaj pa zaokroženo telo.
Slovensko ime je dobila po dolgih plavutnicah trebušne plavuti in po zelo povečanih prsnih plavu­tih. V akvariju jo je težko razmno­ževati, gojenje pa ni zahtevno.
Za trdoto in kislost vode ni pre­več zahtevna. Metuljarico hrani­mo z živo in suho hrano, tekne­jo ji predvsem razne ličinke in žuželke.
Ponavadi se zadržuje tik pod vodno površino, najraje pa je skrita med plavajočimi listi rast­lin.
V naravi lahko riba skoči iz vode tudi dva metra daleč; zelo pove­čane prsne plavuti delujejo kot krila jadralnega letala. Njenega jadranja ne moremo primerjati z letenjem golšaric, ki med letenjem gibljejo s prsnimi plavutmi. Posebnost so tudi metuljaričine trebušne plavuti; plavutnice so namreč zelo podaljšane, pri če­mer je mrenica, ki jih povezuje, zelo kratka. Tudi podrepna   sam­čeva plavut je nekaj posebnega: sprednji del je odebeljen in rabi kot oplojevalni organ. Oploditev samice je notranja. Pred oplodi­tvijo samec dvori samici tako, da jezdi na njej. Ikre in pozneje mla­dice plavajo na vodni površini in se starši ne zmenijo zanje. Mladi­ce hranimo z živi hrano: vodnimi bolhami, solinskimi rakci, sa­mooki. Metuljarica zraste do 12 cm, zato se uvršča med večje akvarijske ribe. Ker je po naravi plašna, moramo biti pri opravilih v akvariju previdni. Zaradi hitrega izključevanja ali prižiganja svetlo­be, trkanja po akvarijskem ste­klu, mahanja pred akvarijem ali divjega lova v akvariju metuljari­ca lahko pogine. Ko se preplasi ponavadi hoče zleteti iz vode, tedaj trči ob pokrov ali stene ak­varija. Pri tem si lahko razbije čelno kost, kar povzroči notranje krvavitve v glavi, poškodbe na ravnotežnem organu, v najbolj­šem primeru pa se le zlomijo plavutnice. V naravi živi v počasi tekočih rekah, bogatih z vodnim rastlinjem in živo hrano.  


metuljarica

Ni komentarjev:

Objavite komentar