četrtek, 16. maj 2013

Družina Tetraodontidae - napihovalke

Predstavniki te družine živijo v slanih, polslanih (somornica) in slad­kih vodah tropskih in subtropskih območij.
Akvaristi poznajo številne morske in sladkovodne vrste, ki niso zah­tevne za gojenje v akvarijih. Večino lahko postopno privadimo na morsko vodo, redke vrste pa tudi na popolnoma sladko. Sladko­vodne hranimo s polži, z narezanimi deževniki, ličinkami komarjev, z mokarji, v skrajni sili jedo tudi suho hrano. O razmnoževanju ne vemo veliko; s sladkovodnimi napihovalkami ravnamo podobno kot z ostrižniki.
Napihovalke, predvsem večje morske vrste, se zaradi nekaterih značilnosti bistveno razlikujejo od drugih rib. Tudi manjše sladko­vodne vrste se napihujejo podobno kot njihove večje sorodnice v morju. Ker pa so manjše, to ni preveč opazno.
Če vzamemo napihovalko iz vode (večje morske vrste), začne takoj požirati zrak in se kmalu napihne kot balon. Pri nekaterih vrstah je napihovanje tako močno, da lahko celo za 4- do 5-krat povečajo svojo velikost in tako vzbudilo strah pri napadalcih. Če tako napih­njeno ribo vržemo nazaj v vodo, plava na gladini toliko časa, dokler ne iztisne zraka. Takšno poskušanje in draženje ribe ni najprimer­nejše. Zgodi se, da riba ne more iztisniti zraka in pogine.
Mnoge napihovalke se ne napihujejo samo takrat, ko so v nevarno­sti, temveč tudi brez posebnih vzrokov. Mnogokrat ob napihovanju oddajajo prav čudne glasove. Če sovražnik napade napihovalko pod vodo ali na dnu in ta nima časa, da bi zajela zrak, se napolni z vodo. Napihovalke so mesojede; poznamo 90 vrst, največja doseže veli­kost 90 cm.
Notranji organi in meso napihovalk vsebuje smrtno nevaren strup tetrodotoksin, ki se uporablja tudi v medicinske namene. Kljub temu pa ponekod te ribe jedo. Na Japonskem morajo kuharji, ki pripravljajo to ribjo vrsto, obiskovati šolo, kjer se izurijo v posebni umetnosti pripravljanja napihovalk.
Med akvaristi so najbolj razširjene manjše sladkovodne napihovalke, na primer zelena napihovalka (Tetraodon fluviatilis) iz indijskih vod in s Sundskega otočja. To ribo lahko privadimo, da živi v sladki ali slani vodi. Prehodi iz ene vrste vode v drugo morajo biti postopni. Na akvarijske razmere se napihovalka kmalu privadi, postane prepir­ljiva in nagajiva, v slast ji gre predvsem živa hrana. V veselje akvari­stov uživa tudi polže, ki so pogosto nadlega v akvariju. Razmnože­vanje je težko.


napihovalke

Ni komentarjev:

Objavite komentar