ponedeljek, 14. januar 2013

Sprehajalka - Periophthalmus barbarus

Razlika med spoloma ni opazna. Ko prvič vidimo sprehajalko, smo presenečeni nad njenimi poseb­nostmi. Sprehajalke imajo velike, v nekakšne okončine spreme­njene prsne plavuti. Oči so na glavi zelo visoko in zdi se, kot bi bile na pecljih.
Žive v mangrovskih močvirjih; mangrove imenujemo posebno združbo dreves in grmov, ki ra­stejo tako, da so rastline    zasidra­ne (zakoreninjene) v vodi, stebla so nadnjo. Ta ribja vrsta živi v so­mornici. Sposobnost sprehajanja so si pridobile v razvoju, ker živi­jo na območjih, kjer se ob oseki obala osuši. Tako sprehajalke os­tanejo na suhem, kjer so izpo­stavljene vročim sončnim žar­kom. Če se jim takrat približamo, zelo hitro zbeže in jih ne dohiti­mo. Če je v ozračju dovolj vlage, lahko sprehajalke izredno dolgo živijo na suhem. Ker je v mangrovskih močvirjih v ozračju vedno dovolj vlage, se jim ne iz­suše niti škrge niti koža. Kadar ostanejo na suhem, si ob oseki poiščejo preostale mlake, kjer se od časa do časa zmočijo. Na           ob­močjih, kjer živijo, niso redke in jih najdemo več skupaj. Čeprav žive blizu druga drugi, se med seboj ne prenašajo in varujejo prostor, ki so si ga izbrale. Neka­tere vrste ob nevarnosti ne zbe­že v vodo, temveč na kopno. Zaradi svojih navad in anatomskih posebnosti so sprehajalke pre­hodne oblike med vodnimi pre­bivalci in kopenskimi štirinožci.
V akvarijih gojenje sprehajalk ni tako preprosto; potrebujejo so­mornico (2 do 3 žlice morske soli na 12 litrov vode).
Akvarij uredimo tako, da imajo živali na voljo kopno in vodo, Za­gotoviti moramo tudi veliko ko­renin, od katerih naj nekatere gledajo iz vode, sicer se sprehajalke »lepijo« le na steklo. Dno ak­varija naj bo mehko in urejeno z drobnim peskom (mivko), slad­kovodnih rastlin ne moremo za­saditi, ker bi propad le zaradi sla­ne vode. Hranimo jih s tubifeksi, deževniki, po daljšem času pa se privadijo tudi školjčnemu mesu. Za to vrsto je najbolje pripraviti poseben akvarij, ker je njihov na­čin življenja nekaj posebnega in jih ne kaže družiti z drugimi riba­mi. 

sprehajalka

Ni komentarjev:

Objavite komentar