torek, 15. januar 2013

Družina Gobiidae - glavoči

Večina predstavnikov te družine naseljuje slane vode in somornice. Za glavoče ali kapiče je značilno, da imajo spredaj na trebušni strani lijakast prisesek, ki ga sestavljata s trebušno membrano delno ali po­polnoma zaraščeni trebušni plavuti. Vsi imajo po dve hrbtni plavuti. V akvarijih se pogosto prisesajo na steklo ali cevi; so izrazito talne ribe.
Glavočem ne smemo dodajati mehke vode ali jih navajati nanjo. So miroljubne, lahko se družijo z drugimi vrstami akvarijskih rib.
V akvarijih najpogosteje srečamo zlatega kapiča (Brachygobius xan­thozona) ki je zanimiva in opazna majhna riba, saj ima na črnem te­lesu nekaj zlato rumenih obročev.
V vodo dodamo nekaj soli (1 jedilno žlico na 10 I vode), poskrbimo tudi za dovolj skrivališč. Če jih hranimo z mešano živo hrano, se raz­množevanje lahko posreči. Samica odloži 100 do 150 iker pri tempe­raturi 26 do 28 °C. Mladice prve tedne prosto plavajo kot druge vr­ste rib, šele pozneje postanejo prave talne ribe. V to družino sodi tudi sprehajalka. 



Ni komentarjev:

Objavite komentar