torek, 15. januar 2013

Mala mavričarka - Nematocentris maccullochi

Razlika med spoloma: samec je bolj obarvan kot samica.
Mala mavričarka je doma v Av­straliji, kjer živi na majhnem ob­močju v severnem Queenslandu pri Cairnsu. Tudi tej vrsti so spremenili ime od Melanotaenia v Nematocentris, in sicer okoli leta 1970. Je mirna in nezahtev­na riba, ki v naših akvarijih   zra­ste do 7 cm; uvozili so jo leta 1934.
Dolgo telo je precej visoko, od strani pa močno stisnjena. Os­novna barva je sivo srebrna in ima modrikast sijaj, hrbtna stran je rjavkasta, trebušna pa svetlo rumeno zelena. Na stra­neh je sedem rdeče rjavih po­dolžnih črt, ki so bolj ali manj izrazite, odvisno od razpolože­nja. Kadar se dobro počuti in v času drsti se celo telo sveti rdečkasto, posebno grlo in tre­buh. Plavuti so rjave do rdeče rjave. Samec je nekoliko večji in višji, pri samici manjka rdeča barva, pa tudi njene plavuti so precej svetlejše.
Mala mavričarka je nezahtevna riba, vendar priporočamo, da živi v jati, ker se šele tako uve­ljavita njena lepota in živahnost. Posamezne ribe so plašne in mirne ter v akvariju ne izstopa­jo, ustreza jim prostoren akva­rij, ki je zmerno poraščen z rastlinami, Čista in s kisikom bo­gata voda naj ne bo premehka (več kot 10 °dH), dodatek soli izboljša njihovo počutje; pH vrednost naj ne bo pod 7. Hra­nimo jih z živo hrano, kot so vodne bolhe, tubifeksi, enhitre­je ali ličinke komarjev, pa tudi dobre suhe hrane se ne branijo. Mala mavričarka je primerna za skupni akvarij.
Pri gojenju dosežemo dobre rezultate s celo jato, npr. dvema samcema in petimi samica­mi, ki se drstijo vsak dan. Kot odlagališče iker je primeren grm iz drobnolistnih rastlin (Myriophyllum, javanski mah itn.) ali umetnih rastlin. Grm lahko vsakih pet dni vzamemo iz akvarija in ga prenesemo v drstni akvarij. Ikre imajo drobne nitke, s katerimi se pritrdijo na rastline.Pri temperaturi 25°C se v sedmih do devetih dneh izležejo mladice, ki najprej visijo na steklu in rastlinah. Na čas iz­leganja menda vpliva tudi koli­čina mineralov v vodi. Drobne mladice se največ zadržujejo na površini in jih je zato težko hra­niti, ker tam ne plava plankton.Pri tem pomaga razpršilnik, ki omogoči, da plankton pride tudi na površino. Že po nekaj dneh jih lahko začnemo hraniti z navplji solinskih rakcev in z mikro suho hrano. Če odrasle pare dobro hranimo, ne bodo pojedli mladic in jih lahko pusti­mo v istem akvariju. Pri tem pa vseeno obstaja nevarnost, da bi večje mladice pojedle manjše.

mala mavričarka

Ni komentarjev:

Objavite komentar