torek, 15. januar 2013

Mala kljunasta ščukica - Dermogenys pusillus

Razlika med spoloma: samec je manjši od samice.
Mala kljunata ščukica živi na ob­močju Tajske, Singapurja, Malaj­skega polotoka, in sicer v sladkih vodah in somornici. Je izrazita površinska riba, ki živi v akvariju z mirnejšimi ribami in veliko plava­jočih rastlin. Poleg že opisane siamske bojne ribice je ta znana kot tako imenovana »turnirska« ribica. Samci kljunate ščukice so namreč zelo napadalni in se ne prenašajo med seboj. Če spusti­mo v akvarij dva samca, se takoj zgrabita s čeljustmi. Boji samcev niso tako okrutni kot pri siamski bojni ribici, ker eden od samcev kmalu popusti.
Je pogosta riba v naših akvari­jih. Samca spoznamo po oplo­jevalnem organu; to so spre­menjene plavutnice predrepne plavuti. Osnovna barva ribe je rumeno rjava, le plavuti so lah­ko rumenkaste ali oranžne. Do­stikrat samica skoti mrtve mla­dice, vzrok za to bi lahko bila nepravilna prehrana. Samo suha hrana namreč ne zadostu­je za breje samice, saj morajo tedaj dobiti raznoliko živo hra­no, ki naj se dalj časa zadržuje na površini vode. Ustrezna hrana so žive vodne bolhe ali ulov­Ijene žuželke, ki jih damo na vodno površino. Ta riba ima na koncu spodnje čeljusti lesketa­joče se pege, včasih pa tudi na čelu. Spodnja čeljust je podob­na drobni plavajoči vejici; vse to privablja žuželke, ki jih ščukice spretno lovijo. Primerna je tudi liofilizirana hrana.
Da odrasle ščukice ali druge ribe v skupnem akvariju ne bi pojed­le mladic, damo na površino vode veliko plavajočih rastlin. Mladice prenesemo v poseben akvarij, kjer jih hranimo z artemi­jami, živimi vodnimi bolhami, pozneje pa tudi s suho hrano. Od odrasle samice dobimo vsa­kokrat največ 12 do 20 mladic, ki so velike 10 mm in so še brez podaljša ne čeljusti, ki se izobliku­je pozneje.  

mala klunasta ščukica

Ni komentarjev:

Objavite komentar