torek, 15. januar 2013

Riba strelec - Toxotes jaculatrix

Razlika med spoloma ni opazna. Riba strelec živi v slanih in polsla­nih vodah jugovzhodne Azije. Ima visoko, v bokih sploščeno telo. Ime je dobila zaradi lastno­sti, ker lahko strelja (pljuva) žu­želke na vodni površini. Osnovna barva te ribe je srebrnkasta ali olivno rumena, ob straneh ima štiri do šest navpičnih temnih črt. Oči so zelo velike. Odrasla meri v dolžino do 20 cm, to veli­kost doseže v naravi. Razen oblike je zanimiva tudi zato, ker se prehranjuje na pose­ben način.
V naravi in tudi v akvariju ta riba dobesedno obstreljuje žuželke nad vodo. Obstreljena žuželka se zmoči ali pa jo vodne kapljice spodnesejo z rastline, pade v vodo in postane plen te ribe. Te spretnosti se mora riba naučiti; do šestega meseca starosti še ne pozna teh mojstrovin.
Da je curek vode zgoščen ali da lahko strelja v rafalih, ima ta rib­ja vrsta na poseben način izobli­kovan gobec in ustno votlino. Ko riba strelec opazi plen, najprej previdno zaplava pod površino vode, se ustavi, nato pa umakne nazaj. Ko izbere pravi kot, pod katerim bo žrtev obstreljevala, izstreli rafal kapljic ali curek vode, kar je odvisno od razdalje ali velikosti plena. Cilj zadene precej zanesljivo do razdalje 60 cm, lahko pa brizga tudi do 3 m. Žal pa to ribo prizadene dolgo bivanje v ujet­ništvu. Ker njegovi streli letijo v prazno (če mu ne ponudimo žu­želk nad vodo), se počasi naveli­ča obstreljevati in končno poza­bi na to veščino. Pomagamo si lahko tako, da muham odstrani­mo krila in jih namestimo na list nad vodno površino. Lahko jih hranimo tudi z drugo živo hra­no, kot so tubifeksi ali večje vod­ne bolhe, zadovoljni pa so tudi s suho hrano. Za gojenje je prime­ren večji akvarij s prostornino 150 do 250 litrov. O razmnoževa­nju vemo zelo malo in kolikor je znano, je še niso razmnožili v ujetništvu. 

riba strelec

Ni komentarjev:

Objavite komentar