četrtek, 20. december 2012

Rilčasta činklja - Botia macracantha


Razlika med spoloma ni opazna. Živi v stoječih in počasi tekočih vodah na Sumatri. Telo je vrete­naste oblike, bočno stisnjeno. To ribo zelo hitro opazimo, ker je izrazito obarvana; spominja na »koralne ribe«. Osnovna barva telesa je intenzivno oranžna, prekinjena s tremi črnimi proga­mi. Vse plavuti, razen prsnih, so rdeče. Lahko bi rekli, da je med činkljami ta vrsta najlepša.  Po­udarimo naj, da ima rilčasta čin­klja tudi neprijetne lastnosti in navade, saj razkopava po dnu in ruva rastline. Pri tem odkoplje pesek do podlage (zemlje) na dnu in tako skali vodo. 

V vodah, kjer so činklje doma, si izkopljejo skrivališča pod kamni ali v vodi ležečim lesom. Celo ozke reže med kamni tem ribam zadostu­jejo, da se v njih skrijejo in jih ne vidimo ves dan. V takšnih režah ribe ležijo več ur v različnih polo­žajih ter le tu in tam zamahnejo s plavutmi ali pa hitro odženejo vsiljivca, ki se približa njihovemu zatočišču. Pri napadu ali obram­bi se verjetno vse činkIje iz rodu Botia oglašajo opozorilno oziro­ma grozilno. Zvok, ki ga te činklje oddajajo, je podoben pokanju v sklepih.

Za rilčasto činkIjo lahko zapiše­mo, da je družabna riba, ki kljub velikosti ne povzroča težav. Rada se druži s sumatrankami, saj jim je podobna po barvi in delno po vedenju. Ker zelo dobro skače, moramo akvarij primerno pokri­ti. Hrani se z žuželkami, rakci, tu­bifeksi, privadi pa se tudi na suho hrano. V akvariju ji mora­mo zagotoviti nekaj skrivališč, ki jih uredimo iz kamnov ali pa vanj položimo lupino kokosovega oreha. Če imamo v akvariju raz­pršilnik zraka, zaradi katerega se voda giblje, bodo te ribe glavo vedno obrnile proti toku. To last­nost so ohranile iz narave, ker tako najlažje pridejo do hrane, ki jo vodni tok nosi s seboj.

Te ribje vrste še nikomur ni us­pelo razmnožiti, čeprav so mnogi to poskušali. Spolno zrele so šele po nekaj letih. Nekaj   podat­kov je znanih o razmnoževanju progaste trnooke (Acanthoph­thalmus kuhli), vendar so bile dr­sti le naključne. Progasta trno­oka manj razkopava po dnu, se pa izredno spretno skriva in jo malokdaj vidimo.
ČinkIje so v akvariju dobrodošle, saj pospravijo hrano, ki je druge ribe niso pojedle, ker je padla na dno.
Ta ribja vrsta je zelo dovzetna za ribjo bolezen ihtioftiriazo. 

rilčasta činklja



Ni komentarjev:

Objavite komentar