četrtek, 11. oktober 2012

Rod suličarka (žabarka) - Echinodorus

Rod združuje približno petdeset vrst rastlin, razširjenih v močvirjih tropskega in zmernega dela Amerike. Rastline, ki jih gojimo v akvarijih, imajo navadno kratko, zbito koreniko, iz katere poganjajo črtalasti, suličasti ali jajčasti listi. Podvodni listi so sedeči ali pecljati, nadvodni pa skoraj vedno pecljati. Za razpoznavanje vrst so pomembne prosojne pege na listni ploskvi, ki so najbolj vidne na suhih rastlinah.

Mnoge vrste suličark, zlasti manjše in srednje velike, so primerne za gojenje v akvariju. Potrebujejo zelo hranilno podlago, mnogo svetlobe in temperaturo od 20 do 30°C . Rast je vprašljiva le v mehki ali kisli vodi ali če je prešibka svetloba.

Nekatere vrste suličark zrastejo nad vodno gladino. Če tega ne želimo, jih posadimo v manj hranilno podlago in manj osvetlimo. Na obliko rasti in cvetenje vpliva trajanje osvetlitve. Učinek dolgega oziroma kratkega dneva je pri različnih vrstah različen.

Nekatere, zlasti majhne vrste suličark se razmnožujejo s pritlikami, ki se pri mnogih vrstah gosto razraščajo ob matični rastlini. Večje vrste pogosto razvijejo podvodne cvetove, na katerih brstijo mlade rastlinice. Ko le-te poženejo korenine, jih odtrgamo in posadimo. Rastlinice se hitreje razvijajo, če cvetni poganjek pričvrstimo ob peščeno podlago. Mlade rastline sadimo v plitvo vodo, ki jo postopno poglabljamo vzporedno z njeno rastjo. V praksi je uspešna metoda sajenja v plitvo posodo, ki jo obesimo ob akvarijsko steno in postopno spuščamo v globino. Če želimo, da suličarke v akvariju cvetijo, jih ne smemo motiti z večjimi posegi v akvarij.

Nekaj vrst suličark razmnožujemo le s semeni, ki jih vzgojimo podobno kot cvetne brste. Nekatere vrste izjemoma razvijejo stranske poganjke na starem delu korenine.
Suličarke delimo v nekaj skupin glede na možnost in način gojenja v akvariju. 





Ni komentarjev:

Objavite komentar